sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Paimion vastaanottokeskus

Paimiossa väännetään kättä siitä, että onko vastaanottokeskus hyvä vai huono asia. Keskustelun aika on kuitenkin väärä, koska keskus tulee jo entisen hotellin tiloihin, ja paimiolaisille tulee väkisinkin kestettäväksi kaikki siihen liittyvät lieveilmiöt. Muutamat asukkaat ovat syyttäneet kunnanjohtoa siitä, että asukkailta ei ole kysytty, eikä heille ole kerrottu mitään. En tiedä onko näin, mutta SPR järjestönä on päättänyt puolustaa keskusta samoilla vanhoilla argumenteilla kuin tähänkin asti joka ainoalla paikkakunnalla.

Lienee sanomattakin selvää, että SPR ei enään nauti kovin hyvästä maineesta, ainakaan niillä paikkakunnilla, joihin se on vastaanottohotellinsa perustanut. En itsekkään pitäisi siitä, jos Lassila&Tikanoja perustaisi minulta kysymättä naapuriini kaatopaikan tai joku energiayhtiö rakentaisia takapihalleni ydinjätteen loppusijoituspaikan. Mutta SPR ei suomalaisista piittaa, onhan suomalaiset kaikki vaan impivaaralaisia rasisteja, joita saakin härnätä pakolaishotelleilla.

Itse en asu Paimiossa, mutta ymmärrän kuntalaisten huolen. Varsinkin sen jälkeen, kun lähes jokaisesta kunnasta, mihin uusi vastaanottokeskus on perustettu, on kuulunut huolestuttavia asioita. Ulkopuolisena ihmisenä voin sanoa vain lehtitietojen perusteella muutaman asian.

Lehtitietojen mukaan äärisuvaitsevaisto onkin keksinyt hyvän mallin: Tiedotustilaisuuden pitäminen ennen pakolaishotellin avaamista.

Ongelmia ei pidä sysätä sivuun. Paljon parempi tapa on se, jota Paimiossa keskiviikkona sovellettiin: annettiin tilaa ihmisiä askarruttaville kysymyksille ja vastattiin niihin saman tien. Vastaamassa oli vastaanottokeskuksen johto sekä sisäministeriön, te-keskuksen ja SPR:n edustajia.


Hienoa! Tällähän saadaan paljon aikaan. Mitenkähän tiedotustilaisuus vaikuttaa esimerkiksi pakolaisten häiriökäyttäytymiseen? No ei mitenkään. Pakolaisia hyysäävät ääriliikkeet kuitenkin voivat sanoa, että "Mehän pidettiin tiedotustilaisuus!" kun pakolaisten sikailu alkaa saavuttaa sietämättömät mittasuhteet. En kuitenkaan tiedä mitä tilaisuuksissa on puhuttu, mutta äärisuvaitsevaistolla ei kuitenkaan ole tähänkään asti ollut edes halua kertoa pakolaisille niitä tosiasioita, mitä heidän täytyisi tietää, vaan pakolaiset saavat sikailla vapaasti. Se ei paljon auta, että asiasta pidetään kalvosulkeiset ja ylistetään pakolaisia ja vastaanottokeskuksen hyödyllisyyttä.

Sivistyskansa kykenee keskustelemaan ongelmista, joita toiminnassa ilmenee, kun kaikki ei mene ihanteiden mukaan. Pakolaisuuteen kytkeytyy näet maailmalla ajoittain epämääräistä bisnestä, pahimmillaan ihmiskauppaa.

Se ei edelleenkään riitä, että pakolaisia haalivat ääriliikkeet keskustelevat asiasta kuntalaisten kanssa, vaan vastaanottohetelli on ja pysyy. Kun kuntalaiset yrittävät puhua juuri tästä SPR:n harjoittamasta epämääräisestä turvapaikkashoppailun bisneksestä, niin mitään kunnollista ja rationaalista vastausta ei saatu eikä varmaankaan saada jatkossakaan.

Kahden laman kokemukset näyttävät, että suomalaisten asenteet ulkomaalaisiin tiukkenevat, kun taloudessa eletään epävarmaa aikaa. Paineita purettaessa ulkomaalaiset otetaan kerkeästi kohteiksi. Paineet näkyvät pakolais- ja maahanmuuttokeskustelussa, joka ei aina tahdo pysyä sivistyneenä. Oman osuutensa tekee internet, jonka keskustelupalstoilla kukkii asiallisen keskustelun seassa myös avoin rasismi.

Lama on varmaan osasyy siihen, että ihmiset alkavat kyselemään, että eikö vanhuksille ja lapsille riitä niitä veroeuroja, vaan ne meneekin partasuisten ankkurilapsien discorahoihin ja SPR:n pakolaisbisnekseen. Yhden turvapaikkaturistin hintalappu on 57000 € per vuosi. Paimiolaisetkin ihmettelevät, että onko tämä sitä maailman parantamista, että otetaan oman kylän raitille parisataa pakolaista roikkumaan, vaan olisiko samat rahat sijoitettava niille henkilöille, jotka kuolevat Afrikassa erilaisiin tauteihin? Ja jälleen kerran rasismikortti heiluu.

Viranomaiset vakuuttivat huolestuneille veronmaksajille, että esimerkiksi turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto ei kaadu kunnallisen sosiaalitoimen maksettavaksi.

Ei varmaan kokonaisuudessaan kaadu pelkästään paimiolaisten maksettavaksi, vaan koko Suomen veronmaksajien kontolle. Mutta jonot pitenee ja kokonaisuudessaan paimiolaiset häviää.

Ääriliikkeiden kuoro yrittää epätoivoisesti perustella kuntalaisille, miksi vastaanottokeskus on hyvä asia: Punaisen Ristin Paimion osaston puheenjohtajan, Timo Häkkisen mukaan:

Kaikissa asioissa on yleensä ainakin kaksi puolta, niin tässäkin. Tuohan keskus työtä ja veromarkkoja, ja myös lisää ostovoimaa Paimion seudulle.

Tätä työpaikkojen luomista on käytetty ennenkin perusteena. Mutta koska Häkkisellä ei ole mitään todellista perustetta, niin hän joutuu turvautumaan samoihin vanhoihin refleksivastauksiin, ihan kuin muutkin. Jos ihan oikeasti mietitään sellaista asiaa, että kuinka paljon keskus sitten niitä veromarkkoja tuo? Työpaikkojen määrä ei sinänsä merkitse mitään, mutta kuinka paljon veroja kertyy? Keskukseen tulee kuulemma 15 työpaikkaa. Ovatko nämä kaikki tulevat työntekijät siis paimiolaisia? Ei varmaan. Silloin verot menevätkin ympärillä oleviin kuntiin, ainakin osittain. Voidaan siis arvioida, että noin kymmenen henkilöä maksaisi veronsa juuri Paimioon. Monikulttuurisuuskoordinaattorin tai ankkurilapsiohjaajan palkka taitaa huidella siinä parin tonnin pinnalla, vuodessa siis noin 25000 € hujakoilla. Eli verotettavaa tuloa kertyy siis neljännesmiljoona per vuosi, josta sitten verokarhu vie sen mitä vie.

Häkkinen on myös oikeassa siinä, että keskus tuo töitä. Jokaisessa muussakin kunnassa on poliisien työt lisääntynyt vastaanottokeskusten perustamisen jälkeen. Eli mitä enemmän turvapaikkaturistit sikailevat, sitä enemmän keskus tuottaa työtä poliiseille. Tätäköhän Häkkinen tarkoittaa? Häneltä kuitenkin unohtuu se asia, että näistä palveluista ei paimiolaiset hyödy millään tavalla. Jos esimerkiksi perustettaisiin vanhusten palvelutalo tai päiväkoti, niin siitä hyötyisivät kuntalaiset. Mutta SPR ei halua tietenkään auttaa suomalaisia vaan, haluavat kuntaan etnisiä värinöitä ja tärinöitä.

Samalla logiikalla voitaisiin perustaa vaikka 200 lapsen päiväkoti ja myös se toisi enemmän työpaikkoja. Ainoana erona olisi se, että kuntalaiset hyötyisivät kun saisivat lapsensa päivähoitoon. Mutta pakolaisethan ovat paljon tärkeämpiä, kuin lapset.



Ehkä tiedossa on myös hankaluuksia ja konflikteja, mutta avoin ja ystävällinen suhtautuminen pakolaisiin varmaan osaltaan vähentää haittoja.

Hankaluuksia on ollut jokaisessa pakolaisia vastaanottaneissa kunnissa. Kontiolahdella asiat menivät hyvinkin pitkälle, jopa niin pitkälle, että perhe löysi työpäivän päätteeksi talonsa terassilta istuskelemasta pakolaisjoukon, joka varmaan odotti, että virvokkeita tarjoillaan pöytään, tai muuten syytetään rasismista. Häkkisen mukaan avoin ja ystävällinen suhtautuminen pakolaisiin vähentää haittoja. Varmasti. Jos se lukiolainen Riikka-Piia ottaakin housut itse pois ja levittää jalkansa raiskaajalle, niin on varmasti helpompaa.

Häkkinen ei ymmärrä sitä, että lähes jokaisella suomalaisella on sellainen asenne, että hyväksytään asiat niin kauan, kun se ei vaikeuta omaa elämää. Ei ainakaan minua häiritse se, että kaupassa asioi musta mies, mutta se häiritsee, jos saan kuulla lapsiltani, että pakolaiset ahdistelevat heitä tai valloittavat urheilukentän.

Eiköhän anneta turvapaikan hakijoille mahdollisuus näyttää millaisia he ovat.

Muistakaa Timo Häkkisen puheenvuoro. Sitten kun niitä ongelmia tulee, niin voitte kysyä Häkkiseltä, että "Mitäs keskus aikoo tehdä ongelmien poistamiseksi?"

Häkkisen puheet ovat sinänsä ymmärrettäviä. Hän edustaa SPR:ä, joka on esimerkiksi julistanut mielipiteiden olevan rikollisia. Kun tällaisen järjestön edustajat päästetään temmeltämään pakolaisbisneksen kanssa, niin ei ole ihme, jos kuntalaiset vastustaa. Ei ole ihme ja kumma, jos sitä verta ei haluta luovuttaa.


Saattaapa pakolaisiin tutustuminen joillekin antaa uutta rakentavaakin sisältöä elämään.

Se kuka haluaa saada rakentavaa sisältöä elämään siten, että haluaa keskustella viittomakielellä Mogadishussa kalashnikovia heiluttaneen miehen kanssa, niin sellaisia matkoja voi tehdä Paimiosta vaikka Turun Varissuolle. Jos jotkut haluavat tutustua somalialaiseen/irakilaiseen/afganistanilaiseen korkeakulttuuriin, niin miksi siitä pitää kärsiä niidenkin, jotka eivät tunne kiinnostusta edellämainittuihin maihin?

Mutta paimiolaisille naisille voin suositella ostoksilla käyntiä, jos vaikka baarista palatessa tulee yllätyksiä tai ihan kenelle vaan päällekarkauksien varalle ostettavaa.

Seurataan Paimion tilannetta jatkossakin. Millaisia uutisia alkaa kuulumaan värinöistä ja tärinöistä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti